Stäng fönster Svenljunga kn, ÅKERSTAD 1:1 A. HEDENLUND OCH CO. VIN-OCH SPIRITUOSAHANDEL

Historik
Från huvudbyggnadens uppförande 1885 och fram till 1897 användes den murade delen av bottenvåningen som lager och källare åt vin –och spirituosabutiken. Resterande del av bottenvåningen utgjordes av butikslokalen. Trots att verksamheten upphörde så tidigt är bottenvåningen med butikslokal, lager, källare och kontor näst intill helt intakt bevarade. Andra våningen inrymde bostad för en av delägarna i företaget A. Hedenlund & Co. som både uppförde och ägde fastigheten. Lägenheten om sex rum och kök är idag så gott som oförändrad sedan början av 1900-talet.

Uthuset som är placerat mittemot huvudbyggnaden, i trädgårdens södra ände är uppfört 1888-1889. Inuti ryms avträde, stall, sel- och foderrum, vagnsbod m.m. som är bevarat i original.

Under åren 2004-2009 har huvudbyggnaden och uthuset rustats upp, bl a har färgsättningen återställts till ursprungligt utförande. Trädgården har restaurerats med autentiskt växtmaterial och grusgångarna återfick sin sträckning. Åtgärderna har utförts med byggnadsvårdsstöd från Länsstyrelsen under antikvarisk medverkan från Regionmuseum Västra Götaland.

Källa: Länsstyrelsen Västra Götaland,
Byggnadsminnesförklaring av A. Hedenlund & Co. Vin och spirituosahandel. 2010 04 30