Stäng fönster Vadstena kn, BORGMÄSTAREN 11 ACHARII-BERGENSTRÅHLSKA HUSET

Historik
Fastighetens äldsta ägare är Per Brahe d.y.:s hovkonterfejare Johan Werner d.ä., vars arvingar sålde den år 1666. Huset var från början sannolikt envånigt, men det påbyggdes till två våningar med inredd vind i slutet av 1790-talet av ryttmästaren J. G. Sparrschöld. Efter hans död 1810 såldes fastigheten till den kände lavforskaren och läkaren Eric Asharius, som dog i huset 1819. 1836 köptes fastigheten av kapten C. U. Bergenstråhle. Samma år lät denne utföra en genomgripande ombyggnad som gav huset dess nuvarande karaktär med kolossalpilastrar, målad metopfris, antikiserande reliefplattor och målade blindfönster med motiv från bl.a. Bergenstråhles gård Österskog. I Storgatan och längs Kyrktorget uppsattes stenpollare med sammanbindande kedjor. Arkitekt och byggmästare var Abraham Nyström.
Sedan fastigheten år 1911 förvandlades till fabrik ombyggdes bottenvåningen successivt till kontor. En restaurering inleddes 1973.