Stäng fönster Bengtsfors kn, ALLTORP 1:9 ALLTORPS TINGSHUS OCH HÄRADSHÄKTE

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Tingshuset uppfördes för Vedbo härad i Ödskölt och är beläget inte långt från vägen mellan Bäckefors och Bengtsfors. Den tidigare landsvägen löper alldeles utanför tingshuset. I närheten av tingshuset ligger ett före detta gästgiveri och mittemot finns en uthuslänga med en liten klockstapel ridande på nocken. Innan Alltorps tingshus uppfördes ambulerade häradsrätten mellan olika gårdar i häradet (Olsson, 1961 s 39). Både Alltorp och det numera rivna huset i Torpane (Tössbo härad) upphörde att fungera som tingshus i samband med att ett nytt hus uppfördes i Bengtsfors.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.
För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-03-29, Olsson, V - Johansson (1961) I: "Historik över Tössbo och Vedbo häraders tingsplatser : Tössbo härads 1648-1949,Vedbo härad 1863-1941" Åmål