Stäng fönster Lund kn, SANKT BOTULF 14 RÅDHUSET, LUND

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Lund, som är en av Sveriges äldsta städer, låg tidigt under rådhusrätt. Den äldsta notisen om ett rådhus är från mitten av 1300-talet. Rådhuset från 1836 byggdes egentligen som stadshus med restaurang, resanderum och festsal. Mellan 1899-1900 byggdes det om att tjänstgöra som rådhus och lokal för stadsfullmäktige. Byggnaden kom sedan att användas som rådhus fram till tingsrättsreformen 1971. Därefter kom det att övergå till att fungera som kommunalhus.

Rådhuset är en trevåningsbyggnad där den höga sockeln utgör en våning. Det valmade sadeltaket har fått en skifferbeklädnad och de gula tegelfasaderna avslutas uppåt av en tandsnittsfris. Sockelvåningen är utförd i rusticerande puts och mellan andra och tredje våning löper en slät fris med festonger och girlander. Portalen med huvudentrén har förlagts till frontfasadens mitt. Den är klassicerande till sitt uttryck med kannelerade pilastrar och en trekantsgavel som vilar på kurviga konsoler.

I samband med att huset började användas som rådhus 1899-1900 gjordes en ombyggnad som innebar att man putsade hela byggnaden och försåg den med klassicerande detaljer. Då tillkom bland annat huvudingångens portal, ovanvåningarnas fönsteromfattningar och det kraftiga listverket under takskägget. En ny ombyggnad utfördes 1966-68, då hela huset inreddes för magistraten och rådhusrätten. Putsen på ytorna mellan ovanvåningarnas fönster har ersatts med samma slags skrapfogning som använts på den nya stadshallen.

Interiören har byggts om vid ett flertal tillfällen. Den nuvarande spiraltrappan tillkom förmodligen 1968-69. Enligt foton från 1966 hade foajé och trappa ett helt annat utseende tidigare. I trapphallen fanns bland annat väggmålningar av Jules Schyl som är övermålade eller borttagna. Bland fotografierna finns bilder som föreställer rådhusrättens sal som 1966 hade podium och ett svängt täckt bord för rätten. I salen finns idag inga rättsliga symboler eller spår från verksamheten bevarade. Salen används som representationslokal av kommunen.

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-08-28