Stäng fönster Skurup kn, SVANEHOLM 2:1 SVANEHOLMS SLOTT

Historik
Mauritz Jeppsen Sparre började omkring 1530 uppföra sätesgården Svaneholm, en fyrlängad sluten anläggning i tre våningar av rött tegel och med trappstensgavlar. Den första längan som byggdes var den södra, som med tanke på försvar försågs med skyttegluggar och slitsar för kasthål. Övriga längor tillkom troligen senare under 1500-talet. Vid 1600-talets slut lät Axel Gyllenstierna bygga om östra längan, som gjordes femvånig och fick karaktären av ett italienskt barockpalats med balustrad utefter takkanten och invändigt en monumentaltrappa i fyra lopp, takfriser i stuck m.m. Egendomen tillföll 1782 friherre Rutger Maclean, vars jordbruksreformer och sociala insatser på Svaneholm ledde till 1803 års förordning om enskifte. Slottet restaurerades 1933 och är nu museum.