Stäng fönster Hultsfred kn, MÖRLUNDA 5:1 MÖRLUNDA KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - 1831 togs beslut om en ny kyrkobyggnad, som skulle ersätta den dåvarande stenkyrkan , uppförd 1612 på troligen äldre murar och utökad med en korsarm av trä 1734. 1839-40 uppfördes den nya kyrkan av länsbyggmästare Gustaf Rudwall runt den äldre kyrkan med en viss förskjutning åt öster. Byggmästaren Carl Robert Palmérs ritning från 1834 hade då omarbetats i flera versioner vid ÖIÄ av Jakob Wilhelm Gerss. Kyrkan blev invigd 10 september 1843 av biskop Johan Jakob Hedrén.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med rundad korvägg i väster, torn i öster och sakristia mitt på nordsidan. Ingångar genom torn och mittportal på sydsidan. Separat ingång till sakristia. Planen avviker från Gerss' och Palmérs ritningar beträffande koret. Sakristians placering återgår på Gerss' ritningar från 1835. Uppförd av sten, spritputsad och avfärgad i vitt. Slätputsade hörnmarkeringar och omfattningar. Frilagd sockel. Taken täckta med kopparplåt, ursprungligen tegel.

EXTERIÖR - Exteriören uppvisa flera avvikelser i jämförelse med godkänd ritning från 1836 och utformningen grundar sig på såväl Palmérs som Gerss' förslag med vissa tillägg. Den palladianska utformningen av tornets ljudöppningar samt tornets fönsteröppningar återgår på Palmérs förslag, likaså hörnlisenerna och portalernas utformning. Sydsidans mittrisalit utfördes dock ej. I stället markeras portalen av en frontespis. Lanterninen och dess postament är däremot desamma på samtliga förslag. Exteriören synes vara oförändras sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - En i princip enhetlig och väl bevarad interiör med undantag för en nyligen tillkommen läktarunderbyggnad. Nyklassicistisk altaruppställning med altartavla, en kopia av Rubens "Korsnedtagning", målad av Salomon Andersson 1840. Predikstolen, eventuellt snidad av snickaren Olof Jakobsson och ovanligt nog placerad till höger om mittgången, härstammar från kyrkans byggnadstid. Den slutna bänkinredningen är till stor del ursprunglig. Orgelfasad från 1843. Läktaren har delvis förändrats vid renoveringar på 1910-talet och 1980-talet.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993