Stäng fönster Laxå kn, SKAGERSHOLM 2:1 BÅTHUSET OCH PIREN PÅ SKAGERSHOLM

Historik
Båthuset tillhör egendomen Skagersholm som har en historia som sträcker sig till 1600-talets början.
Senare under 1600-talets etablerades en bruksverksamhet på Skagersholm med smedjor och hammarsmedjor. Bruket var under 1800-talet ett av de största i Västergötland. Bruksverksamheten lades ned under 1870-talet och kom att ersättas av annan småindustriell verksamhet som träförädling och tillverkning av tegel. Under 1900-talet har den traditionella jordbruksdriften dominerat på egendomen.

Udden utanför Västerängsviken kallas Järnbodsudden, som vittnar om den tid då stångjärnet skeppades ut över sjön. Båthuset vilar delvis på en pir som användes för järnfrakten och senare vid bl.a. timmerflottning.
Det finns inga exakta uppgifter om husets ålder, utöver att det är uppfört under 1930-talet.

Båthuset på Skagersholm är i allt väsentligt oförändrat sedan det ursprungligen uppfördes.

Källa:
Länsstyrelsen Örebro län.
Byggnadsminnesförklaring av Båthuset på Skagersholm, Skagersholm 2:1, Finnerödja socken, Laxå kommun, Västergötland. 2010-12-06