Stäng fönster Kungsbacka kn, ÄLVSÅKERS-KYRKOTORP 3:15 ÄLVSÅKERS KYRKA

FÖRSAMLING 1995. - ÄLVSÅKER

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING. - Kyrkan ligger vid vägen, omgivet av glesare bebyggelse. Sydost om kyrkan står en klockstapel från 1768. Församlingshemmet är beläget direkt väster om kyrkan. Läget ansluter till Lillån i söder och ligger i utkanten av Kungsbackaåns dalgång. Socknen består av dalgångsslätt i väster och kuperade skogsmarker i öster, som helhet dominerar skogsmarken.

RASERAD KYRKA / RUIN

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Murad stenkyrka bestående av ett rektangulärt långhus med en halvrund koravslutning i öster, och i väster ett vidbyggt vapenhus. Kyrkans byggnadshistoria är oviss. I långhusets västra del ingår betydande mursträckningar av en medeltida kyrka. Denna förlängdes 1753 österut, och fick då den nuvarande koravslutningen. Vapenhusets tillkomsttid är okänd.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan är utvändigt vitputsad. Kyrka och vapenhus har tegeltäckta, delvis valmade sadeltak. Den fristående klockstapeln är brädinklädd. Ingångar till kyrkan via vapenhuset (ingång på vapenhusets sydsida), samt direkt till koret i söder. Kyrkan är invändigt vitputsad, med inslag av efterreformatoriskt dekorativt kalkmåleri. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv av trä. Detta har målningar från 1756 av kyrkomålaren Detlof Ross, och även underliggande, äldre målningar från tidigt 1700-tal. Målningarna framtogs åter vid en restuarering på 1930-talet. 1963 inreddes rum under läktaren, dit sakristian flyttades. Kyrkorummet fick sin nuvarande utformning 1985, då ett murat altare tillkom, i vilket en medeltida altarskiva återanvänds. Altaret pryds av ett nytillverkat krucifix. I kyrkan finns en dopfunt i täljsten från 1200-talet.