Stäng fönster Sotenäs kn, ELLENE 1:188 HUNNEBOSTRANDS KYRKA

FÖRSAMLING 1995: HUNNEBOSTRAND
BEFOLKNINGSTAL - Se Tossene

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapellförsamling utbruten ur Tossene 1909. Annexförsamling 1917. Egen församling 1995.

LÄGE OCH OMGIVNING - Hunnebostrands originellt utformade kyrka har ett centralt läge längs vägen mitt i samhället och ca 200 m öster om hamnen. Till kyrkomiljön hör ett församlingshem, byggt 1986, omedelbart nordväst om kyrkan. Detta är uppfört på platsen för den första prästgården och är sammanlänkad med kyrkan genom en glasad gång. Kyrkan är i väster, söder och öster omgiven av villabebyggelse. I nordost, bakom församlingshemmet reser sig en bergkalle. Begravningsplatsen återfinns ca 0,5 km söder om kapellet, vid foten av ett berg. En äldre begravningsplats "Fornkyrkogården" återfinns ytterligare längre söderut, mellan berg i en trång dalgång i samhällets äldsta del. Utgrävd 1938, varvid ett tjugotal skelett framkom (ATA). Även en närbelägen plats "Kyrkeklåven" utgrävdes 1938. Några rester av kapell fanns ej, men en stenlagd yta skulle enligt grävningsrapporten kunna vara en sannolik kapellplats. Fiskesamhället Hunnebostrand har ett skyddat läge innanför Ramsvikslandet, på Sotenäsets västsida, mot Sotefjorden. Avståndet till den forna moderkyrkan i Tossene är ca 5 km.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Byggnaden uppfördes av trä 1911 efter ritningar av Sigfrid Ericson som en treskeppig basilika med starkt förhöjt mittskepp. Östpartiet är jämnbrett med långhuset och har tresidig avslutning. I mittpartiet befinner sig koret, flankerat av sidoutrymmen med snedväggar varav det ena fungerar som sakristia. Motsvarande mittparti i väster fungerar som vapenhus. Även detta flankeras av biutrymmen. 1986 byggdes en glasad gång till församlingshemmet.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Arkitekturen kan karakteriseras som jugend, men har även inslag av andra stilar. Kyrkans långhus täcks av ett sadeltak, avvalmat mot öster. I västpartiet, nära huvudingången och vapenhuset, står en osedvanligt hög och stor takryttare med lanternin och spira. Huvudingången har spetsgavel. Ytterväggarna är klädda med rödmålad panel. Kyrkorummets mittskepp täcks av en öppen takstol. Sidoskeppen har snedtak. Altartavlan utgörs av en träskulptur, utförd 1928 av Johan Björk. Predikstolen härrör sannolikt från kyrkans byggnadstid. Den öppna bänkinredningen byggdes 1971 under en restaurering under Rolf Bergh. Arbetet omfattade bl.a. skåpinredning under läktaren i väster.

Dopfunt av marmor.

Uppgifterna är sammanställa av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret / Forskningsprojektet Sockenkyrkorna. Kulturarv och bebyggelsehistoria 1996.