Stäng fönster Stockholm kn, PROSTEN 1 S:TA BIRGITTA KYRKA

Historik
Den 1 januari 1955 delades Bromma församling upp varvid Västerleds och Essinge församlingar nybildades. Redan 1944 hade Nockeby kyrkokommitté bildats för att verka för att en kyrka byggdes i södra Bromma. Efter att stadsplanekontoret anvisat en tomt strax bortom slutstationen för Nockebybanan, den klassiska 12:an, utlystes 1956 en arkitekttävling, till vilken fyra arkitekter inbjöds; Rolf Bergh, Peter Celsing, Adrian Langendal och Nils Arne Rosén. Rolf Berghs förslag ”Stjärna” förordades 1958 och godkändes av kyrkofullmäktige 1959. Byggnadsarbetena påbörjades i november 1960 och kyrkan kunde invigas i december 1962 av biskop Helge Ljungberg i närvaro av bl a kungaparet. Västerleds församling var med S:ta Birgitta kyrka en ”försöksförsamling” i Stockholms stift, i vilken man prövade hur nya liturgiska idéer kunde gestaltas arkitektoniskt i ett modernt kyrkorum.