Stäng fönster Göteborg kn, LORENSBERG 11:2 M.FL. LORENSBERGS VILLASTAD

Historik
Byggnaderna är ursprungligen uppförda som privatvillor under 1910-30 talen och ligger i Lorensbergs villastad. Området har en väl genomförd utformning och markplanering i en engelskpåverkad nationalromantik. Stadsplanen är ritad av arkitekten A Lilienberg. Byggnaderna är sedan 1970-talet institutioner för Göteborgs Universitet.
Området består av individuellt utformade byggnader med homogen karaktär. Fasadmaterialet är genomgående rött tegel med detaljer i röd granit. Byggnaderna är uppförda i 2-3 våningars höjd med inredda vindsvåningar. Taken är tegeltäckta brutna tak eller säteritak med takkupor. Socklarna är av grovhuggen, röd bohusgranit. Alla fasader har omsorgsfullt utformade detaljer i granit, smide och snickerier.
Till alla husen hör välbevarade trädgårdar med terrasser och murar. Interiörerna är helt eller delvis välbevarade och av hög klass med naturmaterial och gott hantverk.

KÄLLA: Förslag till skyddsföreskrifter, Riksantikvarieämbetet, 1992-06-30. Beteckning 4649/92