Stäng fönster Finspång kn, REGNA 3:12 VITA HUSET

Historik
Innan skolreformen 1842 byggdes endast i enstaka fall skolor på enskilt initiativ. En av dessa är Renströmska skolan i Regna. Gästgivaren Nils Renström testamenterade 1809 sina tillgångar till att användas för skolbygge och anställandet av en lärare för undervisning av socknens "menige man och allmoge". Skolan uppfördes 1825 och är därmed en av de äldsta i landet. Timmerhuset i två våningar var ursprungligen rödfärgat, men är nu spritputsat. Byggnaden bevarar i allt väsentligt den ursprungliga planlösningen och fasta inredningen, med lärosal och bostad i båda våningarna. Huset har sedan fasadförändringen 1877 kallats "Vita huset" trots att det numera är gulfärgat.