Stäng fönster Borgholm kn, BÖDA 1:3 BÖDA KYRKA

Historik
Böda kyrka är belägen på Ölands nordligaste del. Den har fungerat som riktmärke för sjöfarande. Kyrkan består av ett nästan kvadratiskt långhus, absidial koravdelning, utbyggd sakristia i öst och torn i väst. Ursprungligen var byggnaden en medeltida tornlös försvarskyrka av samma karaktär som den närbelägna Källa gamla kyrka. 1801-1803 byggdes den om till den nuvarande enhetliga byggnaden. Murarna avjämnades, torn och sakristia tillkom. Långhus och sakristia täcks av sadeltak, tornet kröns av en lanternin. Av den medeltida kyrkan syns en portal från cirka 1240 i den ursprungliga nordliga korsarmen; ingångar till kyrkorummet i söder och i väster. Långhuset täcks av ett tunnvalv och belyses av rundbågiga fönster och ett lunettfönster ovanför altaret. Nyklassicistisk inredning; predikstolen samtidig med ombyggnaden.