Stäng fönster Sölvesborg kn, DOMAREN 4 SÖLVESBORG

Historik
TINGS- OCH RÅDHUSINVENTERINGEN, ANLÄGGNINGSHISTORIK OCH BESKRIVNING - Redan 1910 ritades Listers härads tingshus in i Sölvesborgs nya stadsplan. Huset skulle fungera som en pendang till järnvägsstationen som låg i andra änden av den långa Ungersgatan. Inför uppförandet av tingshuset anordnades en arkitekttävling 1917. I tävlingen deltog förutom Asplund även Alfred Hellerström och F.B Wallberg.

När tingsrättsreformen genomfördes 1971 ersattes häradsrätterna och rådhusrätterna av de nya tingsrätterna. Den nya tingsrätten i Sölvesborg fick namnet "Listers och Sölvesborgs tingsrätt", och hade sitt kansli i Sölvesborg. Asplunds tingshus fungerade som tingsrätt, och huset används än idag (1999). Efter kommunreformen 1974 ändrade tingsrätten namn till "Sölvesborgs tingsrätt". Det skedde emellertid ingen förändring beträffande domsagans omfattning (Koncept 17/6 1970).

För ytterligare information om domsagans historik, se under Dokument. För utförlig beskrivning av tingshuset, se byggnad - under rubriken historik.

KÄLLA: Tings- och rådhusinventeringen 1998-05-25, Andersson, Henrik O., ”Gunnar Asplund”, I: Arkitektur nr 6 1985, Lagerås, Jan, ”Nya idér i en gammal stad”, I: Tidsbilder II Sölvesborg under 1900-talets första halvsekel, s 132 ff, Sölvesborg 1993Koncept 17/6 1970 från Justitiedepartementet till Hovrätten över Skåne och Blekinge rörande judiciell indelning i Blekinge län