Stäng fönster Kiruna kn, SOPPERO S:8 LANNAVAARA KYRKA

Historik
Lannavaara kyrka uppfördes av Lappska missionens vänner som Prinsessans Eugenies minneskyrka. År 1954 bildades Stiftelsen Lannavaara minneskyrka, fram till dess förvaltades den av Svenska Missionssällskapet. 1973 återinvigdes kyrkan efter en omfattande ombyggnad och restaurering.
Det är en rektangulär träbyggnad med valmat plåttak och takryttare. Fasaderna täcks av gulmålad, stående träpanel. Huvudfasadens två entréer leder till kyrka resp. församlingslokal.
Kyrkorummets väggar är klädda med gulbrun träpanel och har detaljer i grönt. Det vinklade takets träpanel är målad i grått. Salen har trägolv och en bänkinredning i två öppna kvarter. Det smala tredelade koret skiljs från långhuset genom en tryckt båge.

KÄLLA: Hållén, Agneta, Nya svenska kyrkor III. Rapport RAÄ 1997:1. Stockholm 1998