Stäng fönster Osby kn, ÖRKENEDS KYRKA 1:1 ÖRKENEDS KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860

Grunden lagd 1784. Kyrkobyggnaden dock uppförd först 1786-88 och invigd 1788. Tornet färdigt 1790. Ledare för bygget var murarmästare Nils Billing (huvudansvarig), Måns Olsson och timmermästarna Måns och Sjunne Holmgren. Eventuellt var Olof Tempelman upphovsman till den 1777 godkända, osignerade ritningen.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulärt kyrkorum med utbyggd sakristia i öster och torn i väster med huvudingång. Ritningen visar emellertid en grundplan i form av ett latinskt kors. Avsikten var att vid behov kunna tillbygga korsarmar och murarna är tunnare där dessa skulle ha placerats. Långhusets tio fönster är härigenom något oregelbundet grupperade. En relativt oansenlig ingång finns på den tilltänkta södra korsarmens plats.

Uppförd av gråsten, spritputsad och vitkalkad. Takfallen täcks med kopparplåt, ursprungligen spåntak.

EXTERIÖR - Byggd efter 1777 års ritning men utan korsarmar. För övrigt gjordes smärre förenklingar beträffande fasaden. Så slopades taklist, hörnmarkeringar samt omfattningar kring muröppningarna. Tornhuven fick däremot behålla sin ovanligt rika utformning, men lanterninen gjordes något smalare och takfallet blev därigenom mera accentuerat. Ett för kyrkotypen främmande inslag är att fönsterbågar och portar numera står omålade.

INTERIÖR - Interiören är välbevarad och tidstypisk. Den klassicerande altaruppställningen tillkom 1790 och utfördes av Johan Millberg i Landskrona medan altartavlan, som visar Korsnedtagandet, målades av Martin David Roth i Lund. Predikstolen av 1600-tals typ överfördes från den gamla kyrkan och försågs med ett nytt ljudtak och underrede. Även bänkinredningen tycks delvis vara övertagen, så har ca hälften av bänkdörrarna äldre bemålning med olika trädmotiv medan ett dörrfält är dekorerat med ett motiv i form av ett brinnande hjärta. Läktarbarriärens fyllningar pryds av grisaillemålningar visande Kristus och apostlarna, troligen utförda av Carl Strömberg på 1830-talet. Nuvarande orgelfasad är från 1874.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.