Stäng fönster Kalmar kn, BORGMÄSTAREN 10 GAMLA KOMMINISTERGÅRDEN

Historik
Gamla komministergården är en tvåvånings träbyggnad under sadeltak. Den nuvarande klassicistiska panelfasaden tillkom under förra delen av 1800-talet, sannolikt också det nuvarande sadeltaket; ursprungligen hade byggnaden valmtak. Stommen härrör från 1650-talet, då sedermera borgmästaren Lars Eriksson Rosenlund lät uppföra ett trähus över en välvd stenkällare. Källaren, som är bevarad, tjänade under senare delen av 1600-talet som krutupplag. Staden köpte fastigheten 1779 och inrättade den till kaplansboställe. Under åren 1800-1835, då skolan var inrymd i Rosenlundska huset, tjänstgjorde komministergården som rektorsbostad.