Stäng fönster Sölvesborg kn, SÖLVESBORG 4:5 STATIONSHUSET SÖLVESBORG

Historik
Stationshuset byggdes för Westra Blekinge järnvägsaktiebolags järnväg (W.Bl.J). Mark för den nya stationen uppläts 1890 och huset stod färdigt följande år. Enligt en annan uppgift var det dock inte färdigt att tas i bruk förrän 1899.
Linjen Sölvesborg-Olofström-Älmhult invigdes 1901.
Stationshuset är ritat av Folke Zettervall som 1890 anställdes på SJ:s arkitektkontor. Folke Zettervall var utbildad på Kunstakademiet i Köpenhamn.
Sölvesborgs station är byggd i rött tegel med dekorativ mönstermurning. Byggnaden har en asymmetrisk fasad med runda trapptorn och takkupor.
När Erik G. Asplund ritade sitt förslag till tingshuset i Sölvesborg önskade han knyta samman byggnaderna med en allé. Inspirationen till tingshusets portik är hämtad från järnvägsstationens entré.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinges län, 1992-05-15, Dnr 221-2998-89.