Stäng fönster Falköping kn, KARLEBY 37:1 KARLEBY KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - KARLEBY

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Lovene införlivad 1540. Leaby införlivad omkring 1545.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i karakteristisk radby i däldläge. Karleby är en av Falbygdens största ensädesbyar. Kulturlandskapet, med en trolig bebyggelsekontinuitet med rötter i stenålder, ingår i Falbygdens riksintresseområde. Karleby socken ligger öster om Falköping.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: Den raserade medeltidskyrkan förefaller enligt avbildningen i Peringskiölds Monumenta haft en komplex byggnadshistoria, som inte i sina enskildheter är säkert kända. Sannolikt uppfördes stenkyrka redan under 1100-talet eller 1200- talets första hälft. Vid tiden för avbildningen hade kyrkan ett absidkor, uppenbarligen både bredare och högre än långhuset, vilket kan tyda på en påbörjad, men avbruten nybyggnad från öster. Medeltidskyrkan hade också vapenhus och torn av sten. Det är inte känt om murpartier av medeltidskyrkan ännu finns bevarade.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - II: Den nuvarande stenkyrkan uppfördes 1839 och består av rektangulärt långhus med tresidigt korparti, sakristia i norr samt västtorn.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Enkel nyklassicistisk exteriör med vitputsade murytor och rundvälvda fönsteröppningar, under ett tegeltäckt sadeltak, valmat över den tresidiga östmuren. Västtornet kröns av en plåttäckt huv med lanternin. Ingång i väster samt mitt på långhusets sydsida. Kyrkorummet täcks av ett trätunnvalv på en profilerad taklist. Vid restaureringen 1968-
69, efter förslag av arkitekt Anders Ekman, avskiljdes utrymmet under läktaren med skärmväggar. Från den äldre föregångaren övertogs altaruppsatsen från 1700-talet (ursprunglig polykromi framtagen vid Ekmans restaurering). Predikstol möjligen från kyrkans byggnadstid. Bänkinredning med öppna, rektangulära gavlar.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR -
Av medeltida inventarier återstår dopfunten i sandsten samt ett triumfkrucifix från 1200-talet.