Stäng fönster Borås kn, GUSTAV ADOLFS KYRKA 1 GUSTAV ADOLFS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - GUSTAV ADOLF

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Församling utbruten ur Borås Caroli 1939.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger i stadsmiljö i centrala Borås, norr om stadsdelen Villastaden. Kyrkan ligger öster om Caroli kyrka och avståndet mellan kyrkorna är ca 400 m.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan uppfördes 1903-06 i nygotik efter ritningar av Carl Bern. Kyrkan har en komplex planform. Det smalare, rakslutna koret i öster och tornet i väster och är indragna i det rektangulära långhuset; i hörnen bildas avskilda byggnadskroppar. I öster är textilkammaren - ursprungligen sakristia - utbyggd. Tresidiga korsarmar. En sexsidig sakristia, uppförd 1950-52, ansluter via ett galleri vid kyrkans nordöstra hörn. Pelarrader avdelar långhuset i mittskepp och rudimentära sidoskepp.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Med undantag av den putsade sakristian uppvisar exteriören ett färgskiftande tegelmurverk, genombrutet av svagt spetsbågiga fönster. Sockel, murband och omfattningar är utförda i granit. Den omväxlande takarkitekturen är skiffertäckt; tornet, med stora ljudöppningar, kröns av en kopparspira. Ett litet torn rider över koret. Huvudportal i väster. Kyrkorummet täcks av putsade valv med valvstrålar i tegel. Listverk, kolonnetter och kapitäl är utförda i sandsten. Segmentbågar i tegel bär upp läktare på tre sidor av mittskeppet. Interiören genomgick 1950-52 en genomgripande ombyggnad under ledning av Otar Hökerberg, då huvuddelen av inredningen förnyades; programmet för den konstnärliga utsmyckningen stod prästen Torsten Ahlstrand för. De ursprungliga läktarna framför korsarmarna revs och likartade men mindre läktare snedställdes utåt korsarmarna. En dämpning av färg- och materialkontraster eftersträvades, bland annat genom behandling av tegelytorna. Korfönstren sattes igen och hela korväggen dekorerades med en monumental fresk av Pär Siegård (fönstren flyttades till korsarmarna). De kraftiga hörnpelarna vid triumfbågen har avfasade hörn; här placerades ny predikstol med stort ljudtak respektive Liss Erikssons dopfunt. Christian Berg har utfört altaruppsatsen.