Stäng fönster Söderköping kn, HERTIGEN 2 BLOMQVISTSKA HUSET

Historik
Blomqvistska huset, vid Rådhustorget i Söderköping stod klart 1859. Byggherren handlaren C. J. Wennerström sålde det dock strax därefter, eftersom han hade förbyggt sig, till sin yrkesbroder C. Blomqvist. Huset uppfördes av byggmästare och arkitekt A. O. Waerngren, av tegel i tre våningar med slätputsade fasader under tegeltäckt sadeltak. Mot torget är fasaden rikt dekorerad - rusticeringar i bottenvåningen, klassicerande dörr- och fönsteromfattningar, listverk samt bl. a. växtornament i putsdekor på hörnen. Alla detaljer är avfärgade i grått som kontrast mot den i övrigt gula fasaden. Nedgången till källaren sker via överbyggda trappor.
Källaren med tolv kryssvalv på sex pelare uthyrdes ursprungligen till vinhandel och utskänkning, men omgjordes 1911 till saluhall. Där ett kafé nu är inrymt fanns på 1910- och 20-talen banklokaler.
På tomten ligger fyra ekonomibyggnader, varav de två magasinen ingår i byggnadsminnet. Äldst är magasinet utmed Munkbrogatan, uppfört ca 1850 i tre våningar av sten och ljust putsat. Gatufasaden har små plåtskodda träluckor och i nordöstra delen finns en affärslokal. Det andra magasinet ligger utmed Källaregränd och är uppfört i en och en halv våning av timmer som reveterats i en ljus färg, troligen på 1860- eller 70-talet. Båda magasinen ombyggds 1906 av norrköpingsarkitekten W. Northun.