Stäng fönster Orust kn, FLATÖ 3:23 FLATÖNS KAPELL

FÖRSAMLING 1995: MORLANDA
BEFOKNINGSTAL - Se Morlanda.

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Kapell inom Morlanda medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Flatöns kapell, i Morlanda socken, ligger på en ö ca 7 km söder om Lysekil. Kapellet är orienterat i nordväst-sydostlig riktning. Läget är fritt, på en terrass i ett kuperat kustlandskap. Till kyrkomiljön hör en skola och ett skolmuseum, inrymt i en äldre skolbyggnad, båda sydost om kyrkan. Flatön ligger mellan Orust och Skaftölandet. Kapellet är beläget 3 km norr om moderkyrkan i Morlanda.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kapellet byggdes 1928 efter ritningar av Sigfrid Ericson. Det är en stilfull, enkel träbyggnad i tidsenlig 1920-talsklassicism.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är panelklädda och har kraftigt profilerad taklist och fältindelning med pilastrar. Den enskeppiga kyrksalen har kor med samma höjd och bredd som långhuset och ett jämnbrett, lågt torn vid motsatta gaveln. Kyrkorummet sträcker sig in i tornet, i vars östparti en liten halvrund läktare har byggts. Tornets södra del fungerar som vapenhus. Sakristian står intill korets västra vägg. Exteriörens ursprungliga karaktär är välbevarad och det gäller sannolikt även interiören. Kyrkorummet täcks av ett tunnvalv med synliga takbjälkar och inramas av en profilerad taklist. Inredningen är samtida med kyrkans byggnadsår och utformad i en blandstil med reducerad nybarock i altaruppsats och predikstol, den senare ritad av arkitekten. Den arkitektoniskt uppbyggda altaruppsatsen med central oljemålning flankeras av skulpturer framställande Tron och Hoppet. Konstnären är troligen Bill Skogman. Bänkinredningen är öppen.