Stäng fönster Gotland kn, SUNDRE S:21 KYRKSTALLET OCH FATTIGSTUGAN I SUNDRE

Historik
På samfälld mark invid den medeltida stenkyrkan och kastalen ligger skolan med tillhörande ladugårdsbyggnad, kyrkstallet och socknens fattigstuga med tillhörande dass. Tillsammans utgör de sockencentrum för Gotlands minsta och sydligast belägna socken.
Sundres skola uppfördes 1854. I skolan inrymdes även en lärarbostad. Skolan är uppförd i 1½ plan i sten under tegeltak och har ett lägre tillbygge åt väster. Skolan är delvis byggd i den lokala byggnadstraditionen med vitkalkad och slätputsad fasad, taket slutar i liv med gavlarna. De höga och spröjsade fönstren av trä är målade i ockragult och grönt, vilket var de färger som dominerade på Sudret under 1800-talets mitt. Huvudentren samt trappan är av sandsten. Byggnaden renoverades 1953 och har sedan dess använts som hembygdsgård.
Ladugårdsbyggnaden tillkom samtidigt som skolan och är uppförd i sten med ett plåtbelagt spåntak. Förutom en ladugårdsdel finns två vedbodar samt en avträdesdel, uppdelad i tre små, tvåhåls dassrum - för pojkar, för flickor och ett särskilt för lärarbostaden.
Kyrkstallet uppfördes ca 1850 och är byggd i natursten under ett faltak. Byggnaden brukades av den tillresta prästens häst under gudstjänsten.
Fattigstugan tillkom under 1800-talets andra hälft. Den är en parstuga uppförd i sten under ett eternitklätt papptak. Byggnaden har, förutom fattigstuga, igenom åren inrymt slöjdsal för skolans pojkar, kommunalrum samt postens kontor och expedition. Idag är den bostadshus.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2001-08-31. Dnr 221-1751-99