Stäng fönster Boden kn, BODEN 56:40 BODENS JÄRNVÄGSSTATION

Historik
Stationshuset i Boden, ritat av Folke Zettervall under Adolf Edelsvärds ledning, stod klart till invigningen av stambanan 1894. Liksom många andra stationshus byggda på 1890-talet uppfördes det med fornnordiska motiv; drakhuvuden, takkammar, utskjutande övervåning och blindarkader med svarvade kolonetter. Stationshuset hade ursprungligen en enkel rektangulär plan med en central huskropp i två våningar, inredd vindsvåning och två sidoflyglar. År 1917 och 1925 byggdes huset ut med två sidoflyglar i samma stil som vände gavlarna ut mot spåren.
Bodens stationshus är exteriört välbevarat och har ett betydande arkitekturhistoriskt värde. Stationshuset är en god representant för de monumentala stationshus med fornnordiska stilinfluenser som uppfördes främst under 1890-talet. Byggnaden visar prov på materialkänsla och omsorg om byggnadsdetaljer.

KÄLLA: Förklaring att Bodens stationshus, Bodens kommun, övergått till byggnadsminne. Länsstyrelsen i Norrbottens län, 2003-05-23. Dnr 432-10164-03