Stäng fönster Torsås kn, GULLABO KYRKA 1:1 GULLABO KYRKA

Historik
HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860 - Efter beslut om nybyggnad 1 juni 1802 uppförd 1804-05 som ersättning för ett träkapell från 1713. Som arkitekt stod Axel Almfelt. Invigd 1805.

PLAN OCH MATERIAL - Rektangulär plan med rakt avslutat kor med sakristia och två smårum bakom i öster. Huvudingång i väster samt separata ingångar till smårummen från öster. Uppförd i liggtimmer och klädd med stående panel med locklister. Väggarna är vitmålade, ursprungligen tjärade. Tegeltak.

EXTERIÖR - I princip har man följt Almfelts ritning från 1803. Ursprungsritningen avsåg dock ingen takryttare. Takfallet blev också mycket brantare. Likaså gjordes den på ritningen rundbågiga enkla västportalen rektangulär och med ett oproportionerligt högt rundbågigt fönster ovanför. Förutom omfärgning och eventuellt byte av takmaterial är kyrkan förmodligen oförändrad sedan byggnadstiden.

INTERIÖR - Ett lågt, sannolikt ursprungligt tunnvalv täcker det lilla kyrkorummet, som domineras av en stor altarpredikstol. Interiören är delvis förändrad i och med 1900 års renovering, då altarpredikstolens överbyggnad tillkom. Altarpredikstolens nederdel kan delvis härstamma från den ursprungliga altarpredikstolen, som var skapad av Anders Friske. Från början var den dock endast dekorerad med ett kors och törnekrona, på sidostyckena "sinnebilderna av hopp och kärlek personifierade" och på väggen ett blått målat draperi. Nederdelen kan även ha tillkommit 1856 samtidigt med den nuvarande altartavlan, en kopia av Leonardo da Vincis "Nattvarden", utförd av Sven Gustaf Lindblom. Kordörrarnas omfattning är från byggnadstiden. Sluten bänkinredning från 1950-talet. Orgelfasaden är från 1881 medan läktaren delvis kan vara samtida med kyrkan.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. Del 2, Småland och Öland. 1993