Stäng fönster Enköping kn, HJÄLSTA 10:1 HJÄLSTA KYRKA

Historik
Hjälsta kyrka är belägen på en enbevuxen höjd ett par kilometer innanför Hjälstavikens nordspets. Rester till en föregångare har hittats 600 m söder om den nuvarande kyrkan.

Det är en långhuskyrka uppförd av gråsten med vidbyggd sakristia i norr och vapenhus i söder. Långhuset byggdes under senare hälften av 1400-talet. Tack vare utdrag ur en medeltida räkenskapsbok har dateringen underlättats. Sakristia och vapenhus uppfördes direkt efter långhusets färdigställande, trots att åtminstone sakristian planerats redan från början. Valvslagning skedde i samband med uppförandet, stjärnvalv med gubbansikten.

Kyrkan har förblivit relativt oförändrad, förutom en del fönsterupptagningar under 1700-1800-talen. 1951-55 genomgick kyrkan en restaurering under ledning av Cyrillus Johansson, som rensade bort 1895-års tidstypiska inredning.

Uppgifterna är sammanställda av Riksantikvarieämbetet, Byggnadsregistret 1996