Stäng fönster Vadstena kn, NÄSSJA 7:1 NÄSSJA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - NÄSSJA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan är belägen på en markerad moränhöjd med utblick över sjön Vättern och jordbruksbygden på Nässjahalvön. Invid kyrkan ligger en f.d. skola jämte några större bostadshus. Strax nordost om kyrkan återfinns flera fornlämningar, bl. a. en iögonenfallande domarring. Nässjö utgör en väsentlig del av kulturmiljövårdens riksintresseområde runt sjön Tåkern.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus med smalare absidkor, sakristia på korets nordsida samt vapenhus väster. Kärnkyrkan uppfördes i kalksten under 1100-talets andra hälft (dendrokronologiskt datering). Sakristian har sannolikt tillbyggts senare under medeltiden. Vapenhuset uppfördes i början av 1800-talet, tidigare skedde ingång från sydsidan.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkan karakteriseras av de spånklädda taken - den övre halvan av långhusets sadeltak är valmat i öster, det lägre koret har ett valmtak, sakristian ett pulpettak och vapenhuset ett flackt valmtak. Över långhusets västra del rider ett spånklätt gaveltorn av trä från 1695, som kröns av en spånklädd spira. Kyrkan har vitputsade fasader. Murarna genombryts av höga, smala, spetsbågiga muröppningar. Huvudingång i väster via vapenhuset. Det medeltida kyrkorummet var välvt. Det befintliga, plana innertaket av trä tillkom vid 1800-talets början. Interiören restaurerades 1934-35 under ledning av arkitekt Johannes Dahl. Koret återfick då sitt medeltida altarskåp med målningar från 1700-talet. Predikstolen är ett verk av snickaremästare Linman i Nykvarn år 1785. Kyrkan har sluten bänkinredning.