Stäng fönster Gotland kn, HANGVAR SIGSARVE 1:7 M.FL. SIGSARVE 1:7 I HANGVAR

Historik
Sigsarve 1:7 utgör tillsammans med grannparten i norr, Sigsarve 1:10, en av Gotlands förnämligaste gårdsmiljöer. Båda parterna har samtliga byggnader bevarade från självhushållets dagar under 1700- och 1800-talen utan senare tillägg eller förändringar. Under 1990-talets slut inleddes en omfattande restaurering av samtliga byggnader på Sigsarve 1:7, där mycken möda lagts ner på detaljutförande och materialkvalité.
Manbyggnaden är ett högt, rätt kort och brett tvåvånings stenhus av nordgotländsk typ med tegeltak, uppförd ca 1800. Byggnaden har parstugeplan och dess övre våning tillkom 1870.
Lilla flygeln stammar troligen från 1700-talets mitt och är uppförd i sten under tegeltak. Huset har ofullständig parstugeform. Vackra huggna stentrappor leder till källare respektive bostadsvåning.
Stora flygeln i sten är sannolikt uppförd vid 1800-talets mitt, byggd i sten med ockragul spritputs och vit gesims med svart schablonmönster. Huset rymmer stort brygghus med bakugn, flisgolv samt invändig brunn, vidare snickarbod och drängkammare.
Den stora ladugården är i sin nuvarande skepnad från 1873, men innehåller äldre delar vilka infogats i byggnadskroppen. Intressant är blandningen av bulteknik och sten och den tydliga skillnaden i detaljutförande på fram- och baksida. Framsidan uppvisar en storstilad nordgotländsk karaktär med en mängd rundbågiga fönsteröppningar, medan baksidan är en blandning mellan sten och bular. Vänstra vinkellängan är helt uppförd i bulteknik. Hela komplexet täcks av spåntak.
Magasinet är ett av öns främsta i sitt slag, byggt i bulteknik i två och en halv plan under spåntak, vid 1800-talets mitt.
Hemlighuset är uppfört vid 1800-talets slut i resvirke under spåntak i snickarglädjestil och veranda stående på hög stenfot.
Smedjan är en bulbyggnad med fullständig utrustning, kraftigt restaurerad på 1970-talet.
Jordkällaren ligger utanför den övriga bebyggelsen, den är uppförd i sten med torvtak och härstammar från 1800-talet.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring av fastigheten Sigsarve 1:7 i Hangvar, Gotland. Länsstyrelsen Gotlands län, 1999-03-15. Dnr 221-2312-98