Stäng fönster Strömsund kn, GÄDDEDE 1:133 FROSTVIKENS KYRKA

Historik
Vikens kapell, färdigt 1799, var Frostvikens första kyrka. När den nya kyrkan skulle byggas lades den på en ny plats. Gäddede by hade efter hand förtätats och placeringen blev därför förklarligt här i socknens centrum. Ett kostnadförslag till ny kyrka upprättades 1827 och byggnationen påbörjades troligen 1833- 34 efter kapellpredikanten Magnus Selbergs ritningar, omarbetade av Axel Almfelt på ÖIÄ. Byggnationen leddes av Selberg och för snickeriarbetet stod Ol. Schulsson. Kyrkan uppfördes av församlingsborna genom dagsverken. Det var en stor kraftansamling av de närmare 600 personerna och den 24 juni 1839 invigdes den nya kyrkan med plats för 350 sittande. Vid tillfället var den långt ifrån färdig och först på 1870- 80- talet var arbetena slutförda. Båda klockorna i Vikens kapell flyttades nu till den nya kyrkan och kring kyrkogården anordnades en mur av skiffer. Kyrkan uppfördes i resvirke med sakrisita vid östgaveln och västtorn med lanternin. Takfallen var ursprungligen täckta med spån och stommen brädfodrad. Interiören målades vit med kokad sötmjölk som bindemedel istället för den dyra linoljan.