Stäng fönster Uppsala kn, JÄRLÅSA 2:1 JÄRLÅSA KYRKA

Historik
Bakom tillkomsten av Järlåsa kyrka stod i hög grad friherre Gustaf Rosenhane, som var ägare till egendomen Bredsjö åren 1654-84. Kyrkan har tillskrivits Nicodemus Tesin d.ä., som var arkitekt till åtskilliga av Rosenhanarnas byggnader. Den nuvarande kyrkan föregicks av en träkyrka, som revs i början av 1700-talet. Ruinen efter socknens äldsta kyrka - en medeltida stenkyrka - är belägen omkring femhundra meter i nordlig riktning.

Kyrkan är en åttakantig centralkyrka med vapenhus i väster och sakristia i nordväst. Ingång till kyrkan sker via vapenhuset. Kyrkan började byggas 1672, och den 29 juni 1688 kunde själva centralbyggnaden invigas. Arbetet fortsatte därefter med vapenhuset som stod klart 1704. En enkel sakristia i trä uppfördes 1711 på kyrkans sydvästra sida. Denna ersattes 1766-68 av den nuvarande sakristian i nordväst.

Kyrkan står på en hög naturstenssockel. De gulputsade murarna är uppförda av natursten, med tegel i vapenhus och sakristia. I hörnen finns pilastrar av grova stenkvadrar. Centralbyggnaden täcks av en kopparklädd kupol med lanternin.

Exteriören är i stort sett oförändrad sedan 1760-talet. 1894 ersattes takets spåntäckning av ett plåttak. Vidare togs putsen bort på pilastrarna. Ny bänkinredning tillkom och ett trägolv lades i stället för det tidigare stengolvet. Sakristians nuvarande tak tillkom 1911-12, efter ritning av arkitekten Agi Lindegren. 1934 genomfördes en restaurering efter förslag av arkitekten Ärland Noreen, som främst omfattade restaurering och konservering av interiör, fast inredning samt en del inventarier. Den senaste restaureringen (rengöring och ommålning) av interiören skedde 1994.