Stäng fönster Malmö kn, GYLLENSTJÄRNA 7 HEDMANSKA GÅRDEN

Historik
Byggnaderna på Hedmanska gården är uppförda var för sig vid olika tillfällen och för skilda ändamål. Stil, byggnadsmaterial och byggnadsteknik är specifika för den enskilda byggnaden. Niels Hammers hus är gårdens äldsta; det uppfördes 1597 och innehåller tak- och panelmålningar från 16- och 1700-talen. Först 1719-25 samlades husen under en ägare när handelsmannen Diedrich Sölscher köpte tomterna. Byggnaderna bildade två skilda gårdar som fungerade helt separat. Handelsman Gabriel Hedman slog år 1838 samman de båda gårdarna till den stora gårdsenhet som fortfarande existerar. Gården är uppkallad efter Gabriel Hedman, som också lät uppföra det stora magasinet av gult tegel mellan åren 1850-1852. Gårdsplanen är belagd med gat- och kullersten. Hedmanska gården restaurerades mellan åren 1979-1983 och lokalerna används idag som affärs- och utställningslokal.

KÄLLA: Beslut – Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Malmöhus län, 1993-11-09, Dnr 221-6610/90