Stäng fönster Motala kn, INNERSTADEN 1:332 MOTALA KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - MOTALA

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Vinnerstad införlivad 1967.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger centralt i staden, i en sluttning mot Stadsparken och en vik av Vättern.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Den murade kyrkan består av ett rektangulärt långhus, i öster ett något smalare femsidigt kor, ett torn i väster och på norra sidan en sakristia. I: I söder kvarstår ännu murar av en romansk kalkstenkyrka, ursprungligen bestående av långhus och smalare, absidförsett kor. Fynd av medeltida formtegel visar att kyrkan varit välvd. På 1670-talet revs absiden och kyrkan förlängdes åt öster till dubbel längd samt försågs med ett nytt kor, med polygonal avslutning i öster. År 1681 byggdes ett gravkor på sydsidan, den s.k. Lindenäskyrkan, inredd med sittplatser i övre planet. År 1740 utvidgades och välvdes en befintlig sakristia. Kyrkan revs till största delen när den nuvarande uppfördes. II: Kyrkans nuvarande planform tillkom vid en nybyggnad 1772-74, med återbruk av föregångarens murar i söder. Tornet uppfördes 1846 efter ritningar av lokala byggmästare, justerade av C. G. Blom Carlsson på ÖIÄ, som tillförde nygotiska detaljer. Sakristian byggdes 1952-53 efter arkitekten Kurt von Schmalensees ritningar. 1956 höjdes tornet med 17 m. Järnspiran bekostades och tillverkades liksom föregångaren av Motala verkstad. Under koret gravvalv för släkten Gyllenram, som bekostat det nuvarande koret.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Långhuset har ett yttre, enkelt sadeltak, kor och sakristia har valmade sadeltak. I det inre finns trätunnvalv. Kyrkan har förändrats både exteriört och interiört vid flera större restaureringar, bl.a. 1885, 1901-06 (Agi Lindergren), 1936 (Johannes Dahl), 1952-53 (Kurt von Schmalensee) och 1981-82. 1902 jämnades de inre murarna. Korväggarna som var olika gjordes symmetriska med hjälp av tegelklädsel. Långhuset sydportal murades igen och en ny ingången öppnades vid det andra fönstret från öster räknat. En del av de förändringar som gjordes avlägsnades av Kurt von Schmalensee och nya tillkom, bl.a. den nuvarande triumfbågsmarkeringen. Orgelläktarunderbyggnaden utfördes 1981. Från den äldre kyrkan övertogs en altaruppsats från 1724, som 1856 byttes mot en altartavla målad av J Z Blackstadius. Den äldre altaruppsatsen återfick sin plats 1952 då även de inramande, draperimålningarna i blå toner togs fram. De hade utförts 1778 och senare övermålats. Predikstolen tillverkades av bröderna August och Johan Nyström i Kristberg 1849-51 efter faderns ritning. Orgeln av Pehr Schiörlin tillkom 1798-1800, verket förnyades 1906. Den slutna bänkinredningen förnyades 1952. Kyrkan har glasmålningar i långhus, kor och vapenhus. 1981 inbyggdes bl.a. förrådsrum under läktaren.

ÖVRIGA UPPLYSNINGAR - Dopfunten i marmor tillkom 1965.