Stäng fönster Gotland kn, VISBY SÄCKEN 8 KV SÄCKEN 8

Historik
KVARTERET SÄCKEN - Kvarteret Säcken utgör ett triangulärt område i stadens norra stadsdelar, i söder angränsande till kvarteren Briggen och Ankaret som ingår i den centrala stadsdelen, stadskärnan. I väster avgränsas kvarteret av S:t Olofs gränd, i söder av Specksrum och i norr av Vattugränd. Kvarteret Säcken ingår i den stadsdel som kallas Fiskarroten. Namnet har sitt ursprung i det faktum att det till största delen var fiskare som utgjorde kvarterens befolkning, åtminstone från 1600-talet och framåt.
Under medeltiden utgjorde kvarteret den norra utkanten av stadskärnan. Området var då bebyggt med glesare stenhusbebyggelse, mindre packhus och bostadshus, samt trähus. De senare utgjordes av enklare bostadshus, vilka beboddes av småhantverkare och fiskare. Platsbildningen Specksrum, som tillsammans med Rostockergränd förbinder Strandgatan med S:t Hansgatan, Tranhusgatan och Smedjegatan, var en av huvudstråken under medeltiden. På 1646 års karta syns kvarterets utbredning nästa överensstämma med dagens. Det är endast den södra spetsen av nuvarande kvarter som saknas på den tidigaste kartan. Ungefär femtio år senare, enligt kartan från 1696-97, har kvarteret ändrat utsträckning och har samma gränser som idag.
Tomtstrukturen i kvarteret har dock förändrats mycket sedan dess. I slutet av 1600-talet bestod kvarteret av tomterna nummer 261-265. Tomtindelningen kom sedan, på 1780-talet, att ändras och kvarteret bestod då av Norderroten II:58-64. Avstyckningar och sammanslagningar av tomter har pågått fram till sena 1900-talet. Idag utgörs kvarteret av fyra fastigheter.
Under 1700-talets slut intensifierades befolkningsökningen i området och kvarteret bebyggdes och befolkades av stadens enklare samhällsskikt. Det var också vid den tiden som nuvarande bebyggelsemönster grundlades. Flera av de då uppförda byggnaderna utgör, helt eller delvis, dagens bebyggelse. Idag karaktäriseras kvarteret av denna tidiga bebyggelse från 1700-talet, där de lite mindre skiftesverkshusen slagits samman och förändrats till att passa ett mer modernt 1900-talsboende.
SÄCKEN 8 - Fastigheten är belägen i kvarterets nordvästra hörn, i korsningen mellan Vattugränd och S:t Olofs gränd. Sannolikt fanns här bebyggelse redan under medeltiden. Medeltida kulturlager har påträffats vid provschaktning på fastigheten. Fastighetens tidigaste tomtbeteckning var, i slutet av 1600-talet, tomt 262. 1697 var den bebyggd med en stuga av trä med gårdsrum och kålgård. Därefter ingick den västra delen av tomten i den stora enhet, Norderroten II:59-63, som utgjorde större delen av kvarteret. Den östra delen, som då redan var bebyggd med ett trähus och ett stall, var en egen fastighet och benämndes Norderroten II:58. 1932 blev västra delen del av fastigheten Säcken 1 och den östra Säcken 2. År 1966 avstyckades en del i nordväst från före detta Säcken 1 och dåtida Säcken 5 bildades. Vid en fastighetsreglering år 1973 frånstyckades nuvarande Säcken 7 och tomten fick nuvarande gränser samt beteckningen Säcken 8.
Fastighetens bebyggelse utgörs numera av ett bostadshus och ett förråd. Det knuttimrade bostadshuset, med locklistpanel och ett numera plåttäckt faltak, är sannolikt från 1600-talets slut och ligger längs Vattugränd. Mot gårdssidan finns en lägre tillbyggnad. Uthuset, från 1940-talet, är placerat längs fastighetens södra gräns, mot Säcken 7. Det var ursprungligen tvättstuga, vedbod och avträde, men används numera som förråd och sommarrum. Sedan 1979 är byggnaderna sammanbyggda.