Stäng fönster Gotland kn, FÅRÖ S:116 M.FL. VERKEGARDS PÅ FÅRÖ

Historik
Byggnadsminnet Verkegårds på Fårö är den mellersta av tre tätt liggande gårdsparter på en svag höjdsträckning omgiven av ett ålderdomligt kulturlandskap med sten- och bandtunar, där århundradenas markanvändning tydligt kan avläsas i fd åkrar, hagar, vägar och hägnader.
Fastigheten består av en manbyggnad med bakbygg i sten under brutet tegeltak och ett antal ekonomibyggnader, snickarbod, smedja, källare, bastu/kölna, ladugård, tröskvandring, gris/lammhus, stall, gris- och hönshus med vagnsbod, vedbod med magasin, diverse småbodar och dass. Ekonomibyggnaderna är byggda av sten och trä, en del med ag- eller faltak, de flesta uppförda under 1800-talet. Mangården omgärdas av spjälstaket, band- och halvtunar och tre trädgårdar med ett delvis bevarat äldre växtmaterial. "Järnåldersträdgården" har en standtun omgärdande en fd köksträdgård.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 2000-07-12. Dnr 221-193-99