Stäng fönster Åre kn, JÄRSTA 1:21 MARBY GAMLA KYRKA

Historik
Kyrkobyggnaden kan ha uppförts under 1524-26, troligen på platsen för en tidigare träkyrka. Dendrokronologiska dateringar visar på detta. En C14-datering visar på att taket byggts om under 1600-talet eller tidigt 1700-tal. Spår under golvet samt fynd på kyrkvinden vittnar om att en träbyggnad kan ha stått på platsen som brunnit ned efter 1316.

På ett äldre fotografi omgärdas kyrkan av en gärdesgård och på ett senare fotografi av en hög häck. 1691 nämns att kyrkan omges av en bogårdsmur vilket också syns på en teckning från 1868. 1691 nämns en ny klockstapel. Kyrkan togs ur bruk 1864 i samband med att Marby nya kyrka stod klar och har idag funktion som museum. Dock har större delen av museisamlingen flyttats till annan lokal.