Stäng fönster Stenungsund kn, STENUNG 3:226 MARIAGÅRDEN

Historik
Mariagården uppfördes sannolikt under 1700-talets senare del. Byggnaden är en framkammarsstuga i två våningar och klädd med lockpanel målad med falu rödfärg. På baksidan finns en tillbyggnad i form av en kraftig snedtäcka. Ingången är i södra delen av byggnadens västra långsida. Förstukvisten har ett välvt tak som bärs upp av balusterformade stöd. På södra gaveln finns en köksingång.
Interiört är byggnaden välbevarad, framförallt i övervåningen. I bottenvåningen finns den ålderdomliga gruvan och ugnskomplexet bevarade. Byggnaden har under de senaste åren restaurerats av fastighetskontoret i Stenungsund med ekonomiskt bidrag från riksantikvarieämbetet.

På 1950-talet bestod byn Stenung av fem gårdar. På 1830-talet splittrades byn genom laga skifte. Uppegård på andra sidan vägen fick sedermera lämna plats för industrin. Kvar av byn fanns Västergårds två mangårdsbyggnader från 1700-talet då gården delades. Mariagården ägdes av Maria Johansson som ägde gården till 1930-talets slut, då gården hade varit i familjens släkt sedan 300 år.

KÄLLA: Informationsskylt på plats