Stäng fönster Tierp kn, ÖSTERLÖVSTA 3:1 ÖSTERLÖVSTA KYRKA

Historik
Österlövsta kyrka ligger i ett öppet odlingslandskap cirka 5 km nordväst om Lövstabruk. 200 meter sydost om den nuvarande kyrkan har påträffats rester av en träkyrka med sakristia av tegel.

Kyrkobyggnaden är uppförd av tegel och består av ett rektangulärt långhus med fullbrett kor, sakristia i norr och vapenhus i söder. Öster om koret är tillfogat ett gravkor i barockstil. Gavlarna, som pryds av rika medeltida tegelblinderingar, har en mycket karaktäristisk vågformad kontur.

Kyrkan invigdes 1451, långhus med kor. Sakristia och vapenhus tillkom senare men kan, enligt målningsinskrift, antas ha stått färdiga 1468. Gravkoret uppfördes för Charles De Geer, kyrkans patronus, 1731-33. Han har även skänkt kyrkans 1700-talsinredning.

1664 upptogs västgavelns fönster, kalkmålningarna överkalkades och gavlarna fick sin nuvarande form. 1719 brändes kyrkan av ryssarna, och stod inte färdig igen förrän 1726. 1914 restaurerades interiören och kalkmålningarna "rekonstruerades". Dessa påmålningar togs bort vid 1956-års restaurering, och hela interiören fick en mer ursprunglig prägel.