Stäng fönster Gotland kn, BARLINGBO PRÄSTGÅRDEN 1:8 BARLINGBO PRÄSTGÅRD

Historik
Huvudbyggnaden är uppförd 1902 i rödtegel med inslag av gotländsk kalksten i en våning, efter ritningar av stadsarkitekt Nils Börring och utgörs av tre sammansatta huskroppar med indragen, bred mittdel och utskjutande sidorisaliter. Byggnaden har den för sekelskiftet 1900 typiska utformningen med blandade stildrag från ungrenässans och nygotik. En 1800-talstolkning av medeltida arkitektur och riklig ytdekor i olika material gör att den avviker starkt från det traditionella byggnadssättet och är därmed unik bland prästgårdarna på ön.
Flygelbyggnaden uppfördes 1882 i kalksten i en våning med källare, ursprungligen som brygghus och arrendatorsbostad. Den bevarar väl sin strama och kompakta exteriör samt interiör.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen Gotlands län, 1997-07-04. Dnr 221-439-97