Stäng fönster Boxholm kn, BLÅVIK 1:3 BLÅVIKS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BLÅVIK

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Ekeby (och Torpa) 1880, stundom betraktad som kapellförsamling, förklarad annexförsamling 1922.

LÄGE OCH OMGIVNING - Kyrkan ligger ensam och är vackert belägen på en udde i sjön Sommen. Komministerbostället Kopparhult är beläget öster om kyrkan.

RASERAD KYRKA / RUIN -
DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Träkyrka uppförd 1872-73, under ledning av byggmästare Gustaf Adolf Engstrand vid Boxholms Bruk. Den består av ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti i norr, ett vapenhus mitt på långhusets västra långsida, en sakristia på motsvarande plats i öster och ett torn i söder.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Exteriören är reveterad och vitmålad, och har en för tiden inte ovanlig blandning av nyklassiska och nygotiska drag. Till det yttre har den sadeltak, medan tornet kröns av en lanternin med spira. I det inre har den tredingstak av trä. Salkyrkorummet har rak altarvägg med en trefönstergrupp rakt i öster. Interiören restaurerades 1927 efter förslag av arkitekten Melchior Wernstedt. Ommålningar av exteriören har skett under 1950-talet och interiören 1967. Som altarprydnad fungerar ett träkors vilket är från byggnadstiden liksom sannolikt även predikstolen, den öppna bänkinredningen och orgelläktaren i kyrkorummets södra del. Oljemålningarna på var sida om altarväggens fönster skänktes 1953 och är målade av konstnären Ragnar Resson, Angelstad.