Stäng fönster Gotland kn, VISBY APOTEKET 4 M.FL. GAMLA APOTEKET OCH MAHOGNYVILLAN

Historik
KVARTERET APOTEKET - Kvarteret Apoteket ligger mycket centralt i Visbys medeltida stadskärna. I väster gränsar det till Strandgatan, i öster ligger Mellangatan. Kvarteret begränsas i norr av Rigagränd samt i söder av Lybska gränd.
Vid den äldsta stadsbildningen på 900-talet bebyggdes troligen detta område med trähus. Under medeltiden byggdes stenhus i form av magasin och bostadshus i kvarteret. En gränd skar mitt genom kvarteret i öst-västlig riktning och de två kvarteren bör då ha varit fullbebyggda med stenhus. Området runt kvarteret Apoteket utgör den norra delen av Visbys äldsta bebyggelsekärna. Strandgatan väster om kvarteret var medeltidens huvudgata, eller långsträckta torg, omedelbart innanför den dåtida hamnen. Mellangatan i öster är en av stadens medeltida långgator, vilken bara låg några meter ovanför den dåtida strandlinjen. Den äldre bebyggelsen bekräftas genom att medeltida stenhus fortfarande finns bevarade i full höjd samt att ytterligare murverk har påträffats på flera ställen i kvarteret.
Gränden som tidigare delade kvarteret benämndes på 1700-talet som Martins gränd. Nuvarande Rigagränd hette Lindz gränd och nuvarande Lybska gränd kallades Erdmans gränd. Martins gränd försvann och gjordes till tomtmark någon gång under 1700-talets andra hälft. Sedan dess har kvarteret haft samma sträckning.
Tomtindelningen har dock förändrats. Från att under 1600-talets slut ha bestått av 14 tomter består det idag av endast sju. Ett fåtal av tomterna har dock behållit sin sträckning - åtminstone från 1600-talet och framåt. Under 1700-talet, sannolikt samtidigt som Martins gränd försvann, kom de då elva tomterna att ingå i Norderrotens första kvarter, med tomtnummer 22-24 samt 28-35. Sedan början av 1900-talet har kvarteret i stort sett haft oförändrad fastighetsindelning.
I 1700-talets husklassifikation nämns ett flertal stenhus i kvarteret samt även en del sannolikt nybyggda trähus med tillhörande stall, lador och verkstäder. De som bebodde dessa hus var främst hantverkare, men en och annan borgare och handelsman omnämns också.
Dagens bebyggelse utgörs av såväl medeltida packhus, där Gamla Apoteket utgör ett av Nordens bäst bevarade medeltida stenhus, som 1700-talsträhus, det s.k. Mahognyvillan. Dessutom finns hus tillkomna på 1900-talet. 1901 inköptes Gamla Apoteket av Kungliga Vitterhets-, Historie och Antikvitetsakademien som 1929-30 inredde bostäder i bygnaden. 1964 köpte de även Mahognyvillan och genomfördes en upprustning av byggnadernas yttre. År 1975 övergick byggnaderna i kommunens ägo och inreddes till moderna bostadslägenheter.
APOTEKET 4 - Fastigheten är belägen i kvarterets östra del. Det är långsmalt till formen och ligger med kortsidan mot Mellangatan. Under 1200-talet bebyggdes fastigheten med en stenhuslänga som sträckte sig längs hela den långsmala tomten. Fastigheten hade under den här tiden i stort sett samma sträckning som den har idag. På tomtens norra sida, mellan Apoteket 3 och 4, löpte då Martins gränd som delade kvarteret mitt itu.
Vid 1600-talets slut hade tomtindelningen delvis förändrats. Den tomt som motsvarar dagens Apoteket 4 upptog även den västra delen av nuvarande Apoteket 5 och benämndes på 1697 års karta tomt nummer 200. På fastigheten kvarstod då endast de idag stående stenhusen åt öster. De kvarstående stenhusen fortsatte att användas, möjligtvis kan det stall som nämns 1697 ha tillfogats fastighetens medeltida bebyggelse under 1600-talet. I 1785 års husklassifikation omnämns inte stallet och har då sannolikt blivit rivet. I samma husklassifikation syns fastigheten ha fått sin nuvarande utsträckning och benämns Norderroten I:24. Fastighetsgränsen mellan Apoteket 4 och 5 kvarstår, men sedan 1970-talet har fastigheterna haft gemensam trädgård där även Apoteket 6 delvis ingår sedan 1984.
På fastigheten finns idag en byggnad, ett hyreshus och användes för bostadsändamål redan under medeltiden, samtidigt som den fungerade som magasin. Någon annan användning av huset är inte känd. Byggnaden består av tre medeltida, två våningar höga stenhus med inredd vind, sammanbyggda i vinkel. Den västra byggnadskroppen har en korsvirkesgavel, vilken troligen härrör från 1600-talets slut. Byggnaden har ett tegeltäckt sadeltak, brutet mot Mellangatan. Huset renoverades genomgripande på 1930-talet och omgestaltades senast på 1970-talet. Byggnaden är sammanbyggd med huvudbyggnaden på Apoteket 5 och är belägen i tomtens östra del, mot Mellangatan.
APOTEKET 5 - Fastigheten utgör kvarterets sydöstra hörn. Den är långsmal till formen, ligger längs Lybska gränd i söder och avgränsas i öster av Mellangatan. På fastigheten uppfördes under 1200-talet en stenhuslänga, vilken upptog hela den långsmala tomtytan. Vid slutet av 1600-talet kvarstod endast den östligaste delen av denna stenhuslänga. På 1697 års karta var tomten uppdelad i tre mindre delar, vilka hade tomtnumren 196 och 201, samt den del av 200 som inte utgjorde nuvarande Apoteket 4.
Dagens tomt fick sin nuvarande sträckning år 1772. I husklassifikationen 1785 omnämns på tomten, Norderroten I:22, ett stenhus med överbyggning av trä samt ett stall och en bod, båda av trä med brädtak. Det medeltida stenhuset hade någon gång under 1700-talets första hälft blivit tillbyggt på höjden. Det byggdes även till, sannolikt under samma århundrade, i väster med ytterligare ett stenhus.
Fastighetens huvudbyggnad är ett flerbostadshus som ligger i fastighetens östra del och utgör hörnet mellan Lybska gränd och Mellangatan. Huset är sammanbyggt med en nyare byggnadsdel samt bostadshusen på Apoteket 4 och 6. Byggnaden består av två delar, varav den ena har en stomme av kalksten och skiftesverk och den andra är av betong. Trädelen är tjärad och i övrigt är huset putsat. Byggnadens sadeltak är delvis brutet och tegeltäckt. Dess östra del är det hus vars nedre våning utgör den enda ovan mark kvarvarande delen av en medeltida stenhuslänga, vilken ursprungligen sträckte sig över hela tomten. Denna del har en övre våning som är ett påbyggt skiftesverkshus från 1700-talets första hälft. Trähuset är längre än stenhuset och kragar ut någon meter åt söder. Byggnaden, med sin välbevarade exteriör, är sedan 1900-talets första hälft, mer känd som Mahognyvillan.
Byggnaden har tidigare varit tillbyggd med en flygel åt väster, med största sannolikhet sedan 1700-talet. Flygeln revs 1972 och ersattes med en nyuppförd byggnadskropp som dock har vissa drag av 1700-talsbyggnaden, men som är byggd i lättbetong.
Ytterligare en byggnad finns på fastigheten, ett bostadshus i tomtens västra del.
Fastigheten har sedan 1970-talet haft gemensam trädgård med Apoteket 4 och sedan 1984 även med tomt Apoteket 6.
APOTEKET 6 - Fastigheten ligger mitt i och i sydvästra delen av kvarteret. Den sydvästra delen är bebyggd längs Lybska gränd och Strandgatan. Mittendelen är helt omgärdad av kvarterets övriga fastigheter. Under 1200-talet var fastigheten bebyggd med två högresta packhus av sten, vilka ingick i stenhuslängor som löpte ända upp till Mellangatan. Vid 1600-talets slut kvarstod endast det södra av dessa packhus, vilket idag utgör ett av Nordens bäst bevarade medeltida stenhus - Gamla Apoteket.
Tomten består av tre hela, samt delar av ytterligare en medeltida tomt. Under 1600-talet var den sydligaste tomten (nummer 197) bebyggd med ovan nämnda packhus i sten, på två av de övriga tomterna (199 och 204) fanns trähus, ett på vardera tomt. Mitt i nuvarande fastighet löpte den gränd som delade kvarteret i två delar. Tomterna 197 och 199 låg i det södra kvarteret och 204 i det norra. Martins gränd, som den kallades, lades igen i mitten av 1700-talet. I slutet av det seklet motsvarade den nuvarande fastigheten två tomter och dessa var bebyggda med dels stenhuset i söder och dels ett trähus. I början av 1800-talet slogs tomterna samman till en.
Idag finns på tomten dels det medeltida packhuset - Gamla Apoteket - och dels en senare tillkommen byggnad, vilken gränsar till Apoteket 7 i norr.
De uthus som tidigare fanns revs 1929. Gården norr om det exteriört välbevarade packhuset återställdes till ett äldre utseende med kullersten och inkörsport 1984. På den något avskilda östra delen av tomten som ligger i kvarterets kärna, anlades samtidigt en trädgård för de boende i byggnaderna på Apoteket 4, 5 och 6.

Byggnadsminnen 1961-1978 - Förteckning över byggnadsminnen enligt lagen den 9 december 1960 (nr 690). Riksantikvarieämbetet och Liber Förlag, Stockholm, 1981. ISBN: 91-38-06360-3