Stäng fönster Bjurholm kn, BJURHOLM 4:3 M.FL. BJURHOLMS KYRKA

Det första nybygget i Bjurholm anlades 1759. Då var det ca fem mil till hemkyrkan i
Nordmaling genom delvis väglöst land. Allt eftersom befolkningen växte blev det alltmer angeläget med ett eget kapell. Tillsammans med ett antal andra byar bildade Bjurholm ett eget kapellag under Nordmaling 1808, och 1815 blev man eget pastorat. Det första kapellet uppfördes 1806–07. En utvidgning av socknen och ökande folk- mängd ledde fram till att kapellet revs och en ny större kyrka uppfördes 1872–75. Den kyrkan förstördes i sin tur av brand i samband med en restaurering 1932 och den nuvarande kyrkan uppfördes 1933–35. Planering för en kyrkstad i anslutning till kyrkan påbörjades 1849, men sedan dröjde det fram till 1881 innan tomtindelningen blev klar. Innan det hade hunnit växa fram någon riktig kyrkstad hade bättre vägar gjort att behovet av övernattningsstugor upphört.