Stäng fönster Bjurholm kn, BJURHOLM 4:3 M.FL. BJURHOLMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - BJURHOLM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - År 1808 kapellag utbrutet ur Nordmalings socken. Pastorat med Nordmaling till 1815, sedan dess eget pastorat.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen, som är landskapets nordligaste, omfattar stora skogsområden samt Öreälvens dalgång. Kyrkan ligger nedanför tätorten på gränsen mellan skog och odlingsmark ca 700 m öster om Öreälven. I närheten av kyrkan finns kyrkstugor.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: 1806-07 byggdes ett kapell med Olof Olsson som byggmästare. Rektangulär träkyrka med sakristia i öster och torn med lanternin i väster. Rödmålade fasader. Tunnvalv av trä över kyrkorummet. Riven i samband med att ny kyrka uppfördes.

II: Mellan 1872 och 1875 byggdes en ny kyrka helt nära där den gamla kyrkan stått. Kyrka i trä med rektangulär plan, smalare sakristia i öster och brett västtorn. Brann 1932 och ersattes med en ny kyrka på samma plats.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - III: 1935 uppförde man en ny kyrka i "20-talsklassicistisk stil" efter arkitekten Kjell Wretlings ritningar. Byggnad i trä med rektangulär form. I öster ett smalare rakslutet kor med samma takhöjd som långhuset. Sakristia i nordost och torn med lanternin i väster.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Fasaderna är klädda med vitmålad stående träpanel. I det inre är kyrkan uppdelad i tre skepp, mittskeppet liksom koret täcks av tunnvalv i trä. Sidoskeppen har platta trätak. Altartavla och predikstol från kyrkans byggnadstid.