Stäng fönster Svalöv kn, TORRLÖSA 21:3 TORRLÖSA KYRKA

HISTORIK FRÅN KYRKOBYGGNADER 1760-1860
Byggd mellan 1844-49 av akademimurmästare Johan Stenberg från Lund efter ritningar av Carl Georg Brunius. Tornet uppges vara färdigt först 1852. Invigd 7 oktober 1849 av biskop H Reuterdahl.

PLAN OCH MATERIAL - Plan i form av ett grekiskt kors med halvrunt avslutat kor i öster med sakristia bakom altaret. Torn i väster med huvudingång. Ursprungligen ingångar även i korsarmarna. Dessa nu disponerade som förråd respektive gravkor.

Uppförd av tuktad natursten och oputsad. Gavelrösten, omfattningar och dekorativa detaljer i rött tegel. Tornportalens omfattning dock av huggen sandsten. Taktäckning av tegel. På tornet kopparplåt.

EXTERIÖR - Uppförd efter Brunius ritning 1839 i nyromansk stil. Byggnaden utgör tillsammans med Tullstorps kyrka Brunius första helt nybyggda kyrkor, båda med den då av Brunius förespråkade korsformen.

INTERIÖR - Kyrkorummet täcks av tunnvalv, vilket är en ovanlig lösning för en Bruniuskyrka, uppförd i nyromansk stil. Valet av tunnvalv i stället för kryssvalv var en eftergift för församlingens önskemål om en mindre kostsam utformning. Kyrkorummets karaktär har senare förändrats genom flera restaureringar. Den nuvarande stora altaruppsatsen med bruten skärmvägg mot den bakomliggande sakristian tillkom 1925. Altartavlan är en kopia efter Carl Blochs målning "Christus Consolator" i Sofia Albertina kyrka i Landskrona, utförd 1929 av Georg Hansen, Landskrona. De skulpterade evangelistfigurerna samt den krönande ängeln med kors är utförda av Ludvig Jönsson, Helsingborg. Altarringen och den öppna bänkinredningen tillkom samma år. Predikstolen, utförd 1628, övertogs däremot redan från början från den gamla kyrkan. Orgeln, troligen från 1641, inköptes 1849 från Mariakyrkan i Helsingborg, liksom den med målningar prydda läktarbarriären, och ombyggdes. De båda korsarmarna är sedan 1942 delvis avskärmade från kyrkorummet och de på så sätt skapade nya utrymmena används som förråd respektive gravkor för Trolleholms ägare.

Källa: Kyrkobyggnader 1760-1860. D 1, Skåne och Blekinge. 1989.