Stäng fönster Sundsvall kn, GLÄDJEN 4 BERNSKA HUSET

Historik
Bernska huset uppfördes 1894 för färgaren och handlanden Johan Bern efter ritningar av arkitekten Gustaf Hermansson.
Huset, som har ett betydelsefullt läge i stadsbilden, är uppfört i fransk nyrenässansstil och ett av de mest påkostade privathusen som tillkom efter branden 1888. Bottenvåningen består av granit och fasaderna av gult tegel med fönsteromfattningar av kalksten. Fönsterbröstningarna är prydda med dekorationsmålningar. Taken är klädda med skiffer och plåt. Bottenvåningen var redan från början avsedd för butiker. Invändigt märks främst trapphuset med marmortrappa, räcken i konstsmide samt väggmålningar med allegorier över de fyra elementen. Målningarna, som är utförda av dekorationsmålarna Carl Grabow och Oscar Johnsson, restaurerades på 1970-talet. Exteriören restaurerades 1988, varvid omfattande konserveringsarbeten blev nödvändiga på grund av luftföroreningarnas inverkan. Huset används nu främst för kontors- och butiksändamål.