Stäng fönster Vetlanda kn, TRISHULT 5:1 F.D. BOROHUS VIRKESMAGASIN

Historik
Virkeshanteringen inleddes ursprungligen år 1896 på gården Trishult utanför Landsbro då fabrikören Emil Johansson etablerade ett sågverk vilket snart kompletterades med ett hyvleri. År 1921 avvecklades företaget för att två år senare återbildas av Emils söner som Landsbro Trävaruaktiebolag. En spirande egnahemsrörelse gjorde att bröderna valde att satsa på hustillverkning i större skala.
År 1936 köptes Borohus anläggning i Landsbro av HSB som inledde ett omfattande utvecklingsarbete för att rationalisera produktionen. Från Borohus i Landsbro levererades under HSB:s första år främst hus i byggsats för självbyggeri. Borohus drevs i HSB:s regi fram till 1984 då den dåvarande VD:n tog över företaget tillsammans med delar av ledning och personal. Efter ett antal konkurser såldes lösa inventarier och lokaler på auktion 1994. Varunamnet Borohus har sedan dess uppgått i företaget Västkuststugan. Anlägggningen har sedermera tagits över av trävaruföretaget Landsbro Timber AB.