Stäng fönster Östhammar kn, SKÄFTHAMMAR 11:1 SKÄFTHAMMARS KYRKA

Historik
Skäfthammars kyrka ligger vid vägen genom Gimo. På en liten kulle i närheten av kyrkan står en klockstapel, uppförd 1747. Kyrkan har rektangulärt långhus med rakslutet korparti, sakristia i norr och vapenhus i söder. Det blottade murverket består av natursten, med tegel endast i fönster- och portalomfattningar. Vapenhuset är putsat och vitkalkat. Kyrkan, som har rundbågiga fönster, täcks av ett spånklätt sadeltak. Kyrkorummet nås via vapenhuset. Kyrkan uppfördes troligen under 1400-talets andra hälft. Sakristian kan dock vara äldre. Kyrkans medeltida exteriör är välbevarad, och nordmuren saknar fortfarande fönster. Interiören präglas av de rika kalkmålningarna från 1500-talets slut samt av barockinredningen från 1600- och 1700-talet. Ett karaktäristiskt inslag är sidoläktaren längs nordmuren, som byggdes 1682-83 för att rymma vallonsmederna från Gimo Bruk och deras hustrur. Predikstolen är på grund av utrymmesskäl placerad på altarets södra sida. Interiören fick sitt nuvarande utseende vid en restaurering 1915, då kalkmålningarna knackades fram, korfönstret murades igen och inredningens ursprungliga färger återställdes. 1965 genomfördes en restaurering under ledning av konservatorn Sven Carlsson, som inte innebar någon förändring av kyrkorummet.