Stäng fönster Karlskrona kn, WACHTMEISTER 34 BERGQVISTSKA GÅRDEN

Historik
Bergqvistska gården är en väl bevarad köpmangård från slutet av 1800-talet. Gården har fått sitt namn efter köpmannen och bankdirektören J A Bergqvist, som ägde den 1859-1888.
Köpmansgården består av bostadshus mot Borgmästaregatan, samt mot gården magasin, tre uthuslängor, vagnslider, skjul, lusthus och trädgård. Gatuhuset uppfördes omedelbart efter stadsbranden 1790 och stod färdigt 1791. Det är ett stenhus i två våningar under brutet sadeltak med skivtäckt brunmålad plåt. Murarna är putsade med gul avfärgning och vita lister och foder. Ett separat trapphus byggdes mot gården 1897. Samma år tillkom den första av de butiksbyggnader i en våning som ligger intill husets gavlar. Hela bottenvåningen med tillbyggnader används som affärslokaler.
Fastigheten planerades redan från början som köpmanshus. Enligt de äldsta beskrivningarna innehöll det stora gustavianska tegelhusets bottenvåning en handelsbod samt två förstugor, tre inredda rum och välvd källare.
Däröver fanns en mycket vacker rymlig bostadsvåning med förstuga, sal och fem kammare, varav en vid mitten av 1800-talet ändrades om till kök med en murad spiskåpa och bakugn. Samtidigt inreddes en del av vindsvåningen. De båda bostadsvåningarna är fortfarande i stort sett oförändrade med väl bevarade inredningsdetaljer som helfranska dörrar och döbattanger från 1800-talets förra hälft, taklister, mittelbandslister och kakelugnar, därav en empire- och en kolonnkakelugn.
Magasinet är en rödfärgad byggnad i två våningar av slätbilat timmer under sadeltak, täckt med rödmålad plåt. Byggnaden har pardörrar klädda med fasspontpanel, fönster med plåtbeslag av sen 1800-talstyp samt tre takkupor med lastluckor. Magasinet, som uppfördes före 1872, tillbyggdes 1897 på norra gaveln med en packbod i en våning. Boden är uppförd med regelstomme och klädd med rödfärgad panel samt ett papptäckt pulpettak.
Västra uthuslängan har en våning och är uppförd med rödfärgad locklistpanel spikad på regelstomme. Taket är tegeltäckt och försett med lastkupa. Dörrarna, av svart lockribbpanel, har i vissa fall smidda bandgångjrän. Byggnaden, som inrymmer pack- och vedbodar, är uppförd före 1872.
Nordöstra uthuset är byggt av gulputsat tegel, en våning högt under papptäckt sadeltak med takkupor. Huset, som inrymmer två kammare, brygghus, stall, mangelbod och tre avträden har uppförts under 1800-talets senare hälft, dock före 1872. Vagnslidret har en halvvånings överbyggnad, panelad och rödfärgad under papptäckt pulpettak med brutet fall och takkupor. Lidret är sannolikt uppfört under 1800-talets senare del.
Sydöstra uthuslängan är en våning hög, timrad med rödfärgad panel och ett pulpettak som är täckt med papp. Den innehåller tre packbodar med svarttjärade dörrar. Ett mindre skjul är rest intill dess sydvästra sida. Även denna byggnad har sannolikt uppförts under 1800-talets senare del, dock senast 1872.
Lusthuset är en grönmålad, timrad och panelad byggnad med kvadratisk plan och papptäckt tälttak. Fönstren har delvis beslag av gustaviansk typ. Av den ursprungliga inredningen återstår utom fönstersnickerierna låga, segementformade hörnskåp och halvrunda, fällbara fönsterbord. Huset, som sannolikt uppförts omkring år 1800, har renoverats på 1930- eller 40-talet. Trädgården i tomtens södra ände ligger på en hög kallmurad terrass med stentrappa och är omgiven av ett rödmålat plank. Trädgårdsterrassen med stentrappa och staket tillkom omkring år 1800.
Köpmansgården var en uppställningsplats för tillresande kunders skjutsar långt fram i tiden och långväga resenärer kunde få övernatta i affärsgårdens uppehållsrum, den så kallade bondekammaren som låg i det nordöstra putsade husets övervåning. Det var ett stort rum med väggfasta bänkar och skinnklädda dynor. I rummet fanns en öppen spis. Vid gårdspumpen utanför den långa stallbyggnaden kunde bönderna hämta vatten till sina hästar. Gårdsplanen försågs tidigt med anordningar för uppställning av hästskjutsar. I gårdshusens träväggar sitter fortfarande kvar smidda järnringar vid vilka hästarna bands. Bönderna körde in lantbruksprodukter från den omgivande landsbygden till staden och sålde dessa till köpmannen. Bönderna i sin tur köpte med sig bl a salt, utsäde och specerier. I magasinen och bodarna magasinerades olika varor och produkter bl a linolja, sill, säd, mjöl, socker m.m.
Bergqvistska gården är en mycket välbevarad äldre köpmangård av ett slag som blivit tämligen ovanlig i svenska städer.

KÄLLA: Beslut - Byggnadsminnesförklaring, Länsstyrelsen i Blekinge län, 2001-04-02, Dnr 221-5206-99