Stäng fönster Karlshamn kn, ASARUM 1:2 ASARUMS KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - ASARUM

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Medeltida socken. Karlshamn utbruten 1664. Ringamåla utbruten 1883.

LÄGE OCH OMGIVNING - Asarums kyrka är belägen mitt i Asarums gamla samhälle omedelbart öster om järnvägen, ca fyra kilometer norr om Karlshamn. Prästgården är belägen 300 m nordväst om kyrkan, i anslutning till begravningsplatsen, på andra sidan järnvägen. Här är även församlingshemmet beläget. En klockstapel står på en höjd sydväst om kyrkplatsen, tidigast omnämnd 1665 och strax söder om denna finns ett modernt ”Kyrkohus”. Hela miljön omges sommartid av lummig grönska. Asarum ligger i landskapets västra del, strax norr om Karlshamn.

RASERAD KYRKA / RUIN -

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING - Kyrkan är huvudsakligen uppförd av natursten. Den murade kyrkan har korsformad plan med rakslutet korparti samt en utbyggd polygonal sakristia öster om koret.

I: Den rivna medeltidskyrkans planform är känd genom ritning från 1788 (RA). Den uppfördes troligen under 1100-talet eller tidigt 1200-tal och bestod av långhus med smalare, tvärrektangulärt absidkor. Till det inre var medeltidskyrkan välvd, troligen med tegel. År 1676 inköptes 2000 tegel till ”hwalfwet öfwer altaret” och murmästaren ”murade hwalfwet up å nyo”. Kyrkan utvidgades år 1697-1706 med en korsarm i norr. Motsvarande utbyggnad på södra sidan skedde 1749-50, samtidigt förlängdes den norra med ca två meter. En sakristia omtalas 1754, men var då sannolikt inrymd i någon av korsarmarna. Riven, förutom korsarmarna, i samband med att ny kyrka uppfördes på samma plats.

II: Den nuvarande kyrkan uppfördes 1797-1800 efter ritningar av Jöns Lundsten, omarbetade av Gustav Pfeffer, med återbruk av föregångarens korsarmar i norr och söder. Sakristian uppfördes 1868 efter förebild från Karlshamns kyrka.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Kyrkans nyklassicistiska exteriör härrör från ombyggnaden i slutet av 1700-talet. Kyrkan har vitputsade fasader och täcks av ett valmat korstak. Fönstren har rundbågig form, korsarmarna pryds av enkla tempelgavlar. Huvudingången är belägen i väster, ingångar finns även i korsarmarna. Även interiören har nyklassicistisk prägel. Altartavla från 1866 av Bengt Nordenberg utifrån Rubelns målning Kristus på korset. Den gamla altartavlan från 1813 av Pehr Hörberg finns också bevarad. Predikstol från 1876-78. 1911-1912 genomfördes en inre restaurering efter förslag av Axel Lindegren. 1956 restaurerades kyrkan efter ritningar av arkitekten Einar Hedman. Bland annat förstorades vapenhuset i västra korsarmen genom att två bänkrader under läktaren borttogs och väggen framflyttades. Interiör och inredning målades om.