Stäng fönster Vansbro kn, SALTVIK 93:1 VANSBRO KYRKA

Historik
Vid en tallbacke, på Vanåns östra sida ligger den rödmålade träkyrkan i Vansbro samhälle. Den uppfördes 1935 efter ritningar av arkitekt Magnus Dahlander. Kyrkan har rektangulär planform. Från långhusets sydvästra del går en passage till senare tillbyggda församlingslokaler. Kyrkans exteriör är brädfodrad; mitt på det valmade, plåttäckta yttertaket finns en smäcker takryttare. Ingång i nordväst. Kyrkans inre präglas av en enkel klassicism; kring väggarna löper en diskret pilasterindelning. En kraftigt, utskjutande taklist döljer det brädvälvda innertakets anfang.

HISTORIK FRÅN NYA SVENSKA KYRKOR - Faluröd träbyggnad med valmat plåttak i hög och gles tallskog. Smal takryttare på åsens mitt. Entrén i norra långväggen under läktaren i väster. Mittemot en passage till senare byggda församlingslokaler. Traditionell interiör med många klassicistiska drag. Spetsbågig, valmad takvälvning av träpanel. Koret ingår i långhuset.

Källa: Illerstad, Lennart: Nya Svenska kyrkor. D1, Svealand. 1990