Stäng fönster Härnösand kn, STIGSJÖ PRÄSTBOL 1:2 STIGSJÖ KYRKA

FÖRSAMLING 1995 - STIGSJÖ

FÖRSAMLINGSHISTORIK - Utbruten ur Västanå 1751. Fram till 1808 pastorat med Säbrå, sedan 1808 med Viksjö.

LÄGE OCH OMGIVNING - Socknen ligger i skogsbygden i landskapets sydöstra del på gränsen till Hälsingland. Kyrkan ligger för sig på en höjd ovanför ett näs i Brunnesjön med skogsmark i söder och jordbruksbygden på motsatta sidan av sjön. Norr om kyrkan ligger prästgården och intill kyrkan finns kyrkstallar.

RASERAD KYRKA / RUIN - I: År 1559 brann en kyrka ner, det finns inga uppgifter om mått eller material men eftersom en anteckning från brandåret nämner att kyrkan brann ”neder i grundh”, har det antagits att kyrkan var av trä.

DEN BEFINTLIGA KYRKANS PLANUTVECKLING – Den befintliga kyrkan är byggd i gråsten och har rektangulär planform med rakslutet korparti, sakristia i nordost och västtorn.

II: En stenkyrka byggdes 1560, dvs. året efter träkyrkan brunnit. Utseendet på den nyuppförda stenkyrkan är okänt men 1684-85 byggdes den om och förlängdes. Den blev då drygt 18 meter lång och nära 7 meter bred. Måns Gran utförde 1729 en nu försvunnen predikstol för kyrkan.

III: Den utbyggda kyrkan blev till sist alltför liten och efter diskussion beslöt man att bygga en ny kyrka, men med den gamla kyrkans murar delvis bevarade i öster och norr. Vid en renovering 1946-47 påträffades dessa samt ett altare från kyrkan. Mellan 1782 och 1785 uppfördes byggnaden efter ritningar av Pehr Hagmansson som också var byggmästare.

EXTERIÖR OCH INTERIÖR - Vitputsade fasader och fönster med blindsmygar ovanför dageröppningarna, en detalj typisk för Hagmansson. Västtornets lanternin tillkom eventuellt 1825. Ingång i väster, norr och söder. Det ursprungliga tunnvalvet ersattes 1860 i sin övre del av ett brädvalv försett med gördelbågar som börjar i väggarnas kopplade pilastrar. Predikstol och altaruppställning med kors, pinoredskap och vid sidan en kvinnogestalt, utfördes runt 1803-05 av Jonas Edler. Orgelfasaden är från 1820. Kyrkan genomgick 1916 en interiör renovering under ledning av Albert Thurdin och Fredrik Falkenberg, bland annat putsades trävalvet och försågs med gördelbågar i stuck. Då målades även inredningen om i blågröna toner. Vid en renovering 1946-47 under ledning av arkitekt Åke Seeberg fick korets fönster nytt glas, samt pyramider från den äldre kyrkan placerades i koret. En läktarunderbyggnad tillkom 1972.